Днешният ден, 15 март, е ден на национален траур в памет

...
Днешният ден, 15 март, е ден на национален траур в памет
Коментари Харесай

Живот, отдаден на вярата: имат ли право патриарсите да се женят?

Днешният ден, 15 март, е ден на народен печал в памет на патриарх Неофит. Главата на Българската православна черква и на Софийската епархия умря на 13 март.

Негово Светейшество Неофит – патриарх Български и Митрополит Софийски си отиде на 78-годишна възраст. Той оглавяваше Българската православна черква повече от 10 години.

Смирени и тихи, с цвете в ръка, през днешния ден от рано хора пристигнаха на поклонението пред храм „ Свети Александър Невски ”.  В храма беше отслужена заупокойна молитва от висшият клир и столичното свещенство.

 християнство молитва iStock

Роден е в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и мощно религиозно семейство. От 1967г. е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1971 година Подстриган е за монах на 3 август 1975 година в Троянския манастир с името Неофит. 

След кончината на патриарх Максим, на 10 ноември 2012 година с скрито гласоподаване Неофит е подсилен от 1 от 12 участвали митрополити за наместник-председател на Българската православна черква.  Званието „ патриарх “ е най-висшето за настоятел на православна черква.



Хората като покойния патриарх Неофит вършат житейския избор да отдадат живота си на вярата, милосърдието и добротворството в името на хората. Техният витален път след взимането на това решение е зависещ на строги правила, избрани от църковния канон. 

И до момента в който доста свещеници имат огромни фамилии, евентуално не всеки знае какъв е обетът, който те и патриархът дават пред Бог и пред българите. 

 християнство iStock

В Православната черква съществуват три степени на свещенослужение: епископска, презвитерска (свещеническа) и дяконска.

В състава на духовенството влизат единствено мъже, като има два типа духовенство: бяло духовенство (свещеници, най-често обслужващи храмовете) и черно духовенство (монаси, най-често обслужващи манастирите).

Свещениците , които са част от бяло духовенство и които срещаме, когато посетим черква, се назовават още йерей или презвитер. 

Свещеникът има право да извършва богослужения и всички тайнства, с изключение на тайнството ръкополагане.

Въпросът за фамилията е един от главните за битието на православното духовенство и е напълно чужд за света на католическото.

Свещениците, които се отнасят към бялото духовенство, водят светски живот и имат право да сключат брак.  Бракът при тях обаче е обвързван със строго регламентирани канонически правила и е вероятен единствено до ръкополагането. След него свещеникът към този момент не може да се ожени.

 християнство iStock

С въпросите на брака на свещеника в Православието са свързани редица условия от каноничен темперамент, които са наложителни. Съпругата на свещеника не може да бъде жена от друга религия, нито вдовица или разведена , а децата му не би трябвало да се свързват в брак с еретици. В случай на неблагоприлично държание на брачната половинка на свещеника, той е задължен или да се разведе с нея или да бъде разстриган.

Монасите не могат да сключат брак и се отнасят към монашеското духовенство. Те дават обет за девство и смирение, живеят в манастири, а животът им там се подчинява на строго избрана подчиненост. Целият им живот е изцяло предан на вярата. 

 християнство iStock

Православието освен позволява, само че и насърчава фамилните духовници. Безбрачието е само притежание на монасите, но при бялото духовенство дълго време е срещало недоверчиво отношение. 

Асирийската, източноправославната и източноправославната църкви, както и доста от източнокатолическите църкви, разрешават женените мъже да бъдат ръкоположени. Традиционно обаче те не разрешават на духовниците да се женят след ръкополагане.

Българският патриарх служи пожизнено и се употребява с състезание по чест пред всички архиереи на Българската православна черква – Българска Патриаршия, и носи достолепието „ Светейшество ”.

 християнство iStock

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР